Αραβική Κουζίνα
Κούμπε-Κίμπε
كبه
Το Κούμπε είναι ένα καθαρό μεσανατολίτικο φαγητό. Τρώγεται ειδικά στην Ιορδανία, Παλαιστίνη, Συρία Και Λιβάνο (στην Συρία και στον Λίβανο προφέρεται Κίμπε-Kibbe).
Ο τρόπος παρασκευής του, η γεύση του καθώς και το σχήμα του διαφέρει από χώρα σε χώρα, η απόλαυση όμως είναι μία.
Υλικά : Για 20 τεμάχια.
Α. Για τις φωλιές (κέλυφος):
250 Γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας η χονδροκομμένο μοσχαρίσιο κιμά τελείως άπαχο.
250 Γρ. πλιγούρι ψιλό.
2 Μεγάλα ξηρά κρεμμύδια.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας.
½ Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
½ Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
Β. Για την γέμιση:
250 Γρ. χονδροκομμένο αρνίσιο η μοσχαρίσιο κιμά τελείως άπαχο.
1 Μεγάλα ξηρό κρεμμύδι.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας.
½ Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
½ Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Γεμάτα κουτάλια της σούπας καρύδια.
2 Γεμάτα κουτάλια της σούπας κουκουνάρια.
2 Γεμάτες κουταλιές της σούπας φυτίνη.
Ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση:
Α- Γέμιση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον αρνίσιο η το μοσχαρίσιο κιμά, το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αλέθουμε για μερικά δευτερόλεπτα τα καρύδια στο multi και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε καρύδια και κρεμμύδια στο μείγμα και ζυμώνουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε την φυτίνη. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κουκουνάρια να ροδίσουν.
Αφού ροδίσουν τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε την ζύμη που κάναμε στο τηγάνι και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς και να στεγνώσει από τα υγρά του.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Β. Φωλιές-Κέλυφος.
Ξεπλένουμε καλά το πλιγούρι και το μουσκεύουμε σε αρκετό χλιαρό νερό για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με το κρεμμύδι, το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και το πλιγούρι (πού έχει φουσκώσει).
Αλέθουμε το μείγμα στην μηχανή του κιμά η σε multi 3-4 φορές προσθέτοντας στο μείγμα κομμάτια πάγου (8 κομμάτια είναι αρκετά), μέχρι να γίνει το μείγμα μια μάζα σαν ζύμη.
Ζυμώνουμε ξανά καλά το μείγμα με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Ετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ παγωμένο νερό με λίγα παγάκια μέσα για να βρέχουμε τα χέρια μας που και που αν χρειαστει. Το παγωμένο νερό βοηθάει στην συνοχή της ζύμης.
Παίρνουμε την ζύμη από το ψυγείο, βρέχουμε τα χεράκια μας με λίγο παγωμένο νεράκι, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μικρού αυγού και το κάνουμε μπαλάκι, και με το δάκτυλό μας το μπαλάκι το κάνουμε σαν φωλίτσα.
Γεμίζουμε την φωλίτσα με ένα κουτάλι από το κιμά που ψήσαμε, σιγά σιγά και απαλά σφραγίζουμε την φωλιά μετατρέποντας την σε μακρόστενο μπαλάκι με μυτερές άκρες, Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να κάνουμε όλα τα μπαλάκια προσέχοντας να τα έχουμε σκεπασμένα μην στεγνώσουν.
Σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο, και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί αρκετά το λάδι ρίχνουμε τα κούμπε 3-4 μαζί κάθε φορά να μην κρυώσει το λάδι αφήνουμε για 30-40 δευτερόλεπτα περίπου και μετά με ένα τρυπητό κουτάλι τα γυρίζουμε απαλά ώστε να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές, (περίπου 3-4 λεπτά).
Τα βγάζουμε από το λάδι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σερβίρουμε με συνοδεία Αραβικής Σαλάτας, μαρουλοσαλάτας, δροσερό γιαούρτι, σάτα, τηγανιτές πατάτες και φυσικά Αραβική πίτα.
Συμβουλές.
Αν θέλετε να κάνετε μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να φυλάξτε τα ωμά κούμπε στην κατάψυξη, αλλά με προσοχή, βάζοντας πρώτα τα κούμπε σε μια πιατέλα στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα, και αφού παγώσουν (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) τα βάζουμε σε σακούλες τροφίμων και μετά στην κατάψυξη.
Όταν χρειαστεί να τα καταναλώσουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη, τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά έξω και μετά τηγανίζουμε.
Και καλή σας όρεξη
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.