Παλαιστινιακό παραδοσιακό γλυκό με μοσχοσίταρο
الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا
Το Χέλμπε (Μοσχοσίταρο) είναι ένα νόστιμο Παλαιστινιακό παραδοσιακό γλυκό που φημίζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αποκαλείται και το γλυκό της λεχώνας γιατί συνήθιζαν και συνηθίζουν να το δίνουν στις λεχώνες, επειδή αυξάνει την έκκριση γάλακτος και θεωρείται σπουδαίο σούπερ φάρμακο για πάρα πολλές παθήσεις, ειδικά για τις γυναικολογικές παθήσεις.
Υλικά:
3 Κούπες σιμιγδάλι ψιλό.
2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4 Μεγάλες κουταλιές μοσχοσίταρο.
1 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Μεγάλη κουταλιά ξηρή μαγιά.
1 Μεγάλη κουταλιά ζάχαρη.
2 Κούπες νερό.
1 Πρέζα κανέλα σκόνη (προαιρετικά).
Για το σιρόπι:
5 Κούπες ζάχαρη.
2 1/2 Κούπες νερό.
1 Μεγάλη Κουταλιά χυμό λεμονιού.
1 Πρέζα αλεσμένο γλυκάνισο (προαιρετικά).
Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι του καφέ βάζουμε το νερό (2 κούπες) και το μοσχοσίταρο και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να βράσουν καλά οι σπόροι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τους σπόρους μοσχοσίταρου, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μαγιά και την κανέλα (αν θα βάλετε).
Ζυμώνουμε σιγά σιγά προσθέτοντας το χλιαρό νερό που βράσαμε τους σπόρους μέχρι να γίνει η ζύμη μας απαλή και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέσουμε 1-2 κουταλιές χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.
Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι το γλυκό μας Χέλμπε σε όποιο σχέδιο θέλουμε.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μας ζεστό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει (3-4 ώρες). Αν δείτε ότι το σιρόπι είναι πολύ, μην τρομάξτε θα απορροφηθεί όλο.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.