الوصفه باللغة العربيه-أضغط هنا
Φαττούς είναι η περίφημη ανοιξιάτικη Λιβανέζικη σαλάτα, γνωστή όχι μόνο σε όλη την Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Το όνομα της το έδωσε Ο Ρωμαιοκαθολικός Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιεροσολύμων και πάσης Μέσης Ανατολής Γρηγόριος Ιωσήφ.
Από τότε διαδόθηκε σε όλη την Μέση Ανατολή και είναι μαζί με την Ταμπούλε οι ποιο αγαπημένες σαλάτες.
Η ετοιμασία της σαλάτας Φαττούς γίνεται με λαχανικά εποχής και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα λαχανικά που υπάρχουν. Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται…
1 Αγγούρι μεγάλο.
2 Κρεμμύδια φρέσκα πράσινα.
1 Μεγάλη σφιχτή ντομάτα.
1 Μαρούλι (6 μέτρια φύλλα είναι αρκετά).
1 Μέτριο ξηρό κρεμμύδι.
1 Ματσάκι μαϊντανό.
1 Ματσάκι γλιστρίδα (άντρακλα) αν υπάρχει.
1/2 Mατσάκι φρέσκο δυόσμο.
1 Πράσινη πιπεριά.
1 Κόκκινη πιπεριά.
4 Ραπανάκια (αν υπάρχουν).
3 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουτάλι σούπας ξηρού δυόσμου.
1 Κουτάλι σούπας Σουμάκ.
2 Κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ξύδι.
1/2 Kούπα ελαιόλαδο.
1/2 Kούπα χυμός λεμονιού.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Κόβουμε τις Αραβικές πίτες σε τετραγωνάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Αν Θέλουμε μπορούμε να τα καβουρντίσουμε σε ένα τηγάνι με μία κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά η να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.
Χονδροκόβουμε το μαρούλι, τον φρέσκο δυόσμο, τον μαϊντανό (χωρίς κοτσάνια), τα πράσινα κρεμμύδια, την γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα) και σε μια πιατέλα τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Πρσθέτουμε τα μισά τραγανά κομματάκια πίτας και το σουμμάκ στο μπολ με την σαλάτα μας. Προσθέτουμε και τα υλικά που χτυπήσαμε στο blender και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Και καλή σας όρεξη.
Ορεκτικά-Σαλάτες
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.