Φαττούς

Αραβική Κουζίνα
Φαττούς
الفتوش

 الوصفه باللغة العربيه-أضغط هنا

Φαττούς είναι η περίφημη ανοιξιάτικη Λιβανέζικη σαλάτα, γνωστή όχι μόνο σε όλη την Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Το όνομα της  το έδωσε Ο Ρωμαιοκαθολικός Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιεροσολύμων και πάσης Μέσης Ανατολής Γρηγόριος Ιωσήφ.
Από τότε διαδόθηκε σε όλη την Μέση Ανατολή και είναι μαζί με την Ταμπούλε οι ποιο αγαπημένες σαλάτες.
Η ετοιμασία της σαλάτας Φαττούς γίνεται με λαχανικά εποχής και διαφέρουν  από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα λαχανικά που υπάρχουν. Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται…

Υλικά για 4 άτομα:

1 Αγγούρι μεγάλο.
2 Κρεμμύδια φρέσκα πράσινα.
1 Μεγάλη σφιχτή ντομάτα.
1 Μαρούλι (6 μέτρια φύλλα είναι αρκετά).
1 Μέτριο ξηρό κρεμμύδι.
1 Ματσάκι μαϊντανό.
1 Ματσάκι γλιστρίδα (άντρακλα) αν υπάρχει.
1/2 Mατσάκι φρέσκο δυόσμο.
1 Πράσινη πιπεριά.
1 Κόκκινη πιπεριά.
4 Ραπανάκια (αν υπάρχουν).
3 Σκελίδες σκόρδου.

2 Αραβικές πίτες.
1 Κουτάλι σούπας ξηρού δυόσμου.
1 Κουτάλι σούπας Σουμάκ.
2 Κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ξύδι.
1/2 Kούπα ελαιόλαδο.
1/2 Kούπα χυμός λεμονιού.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τις Αραβικές πίτες σε τετραγωνάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Αν Θέλουμε μπορούμε να τα καβουρντίσουμε σε ένα τηγάνι με μία κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά η να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.
Χονδροκόβουμε το μαρούλι, τον φρέσκο δυόσμο, τον μαϊντανό (χωρίς κοτσάνια), τα πράσινα κρεμμύδια, την γλιστρίδα (μόνο τα φύλλα) και σε μια πιατέλα τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε ζάρια και το προσθέτουμε επίσης στην πιατέλα μας.

Καθαρίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε σε ζάρια και το προσθέτουμε στην πιατέλα με τα λαχανικά που ανακαταέψαμε προηγουμένως.

Κόβουμε τις πιπεριές και τα ραπανάκια (αν υπάρχουν) και τα προσθέτουμε.

fattoush04

Κόβουμε την ντομάτα σε ζάρια και την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.

fattoush03

Στο μπολ του blender βάζουμε το μισό λάδι, το λεμόνι, τον ξηρό δυόσμο, τα σκόρδα, το μπαλσάμικο ξύδι, το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρώς μέχρι να λιώσουν τα σκόρδα.
Πρσθέτουμε τα μισά τραγανά κομματάκια πίτας και το σουμμάκ στο μπολ με την σαλάτα μας. Προσθέτουμε και τα υλικά που χτυπήσαμε στο blender και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Ανακατεύουμε ξανά όλα τα υλικά μαζί, στολίζουμε με τα υπόλοιπα κομματάκια πίτας και με μερικά φύλλα μαρουλιού, η κομμάτια ντομάτας, η φέτες λεμονιού. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.

Και καλή σας όρεξη.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Ορεκτικά-Σαλάτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή