Αραβική Κουζίνα
Φαλάφελ
فلافل
الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا
Τα Φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) είναι από τα πιο διαδεδομένα φαγητά στην Μέση Ανατολή. Τρώγονται όλες τις ώρες, είτε μόνα τους είτε σαν συνοδευτικά στα κυρίως γεύματα. Πωλούνται στους δρόμους σαν πρόχειρα φαγητά σε μορφή σάντουιτς στο χέρι, η σε πακέτο για το σπίτι. Η ονομασία τους προέρχεται από τους Κόπτες της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς οι Κόπτες είναι αυτοί που τα πρωτο- έφτιαξαν και τα έτρωγαν κατά την διάρκεια της νηστείας της σαρακοστής. Δηλαδή είναι κοπτική λέξη που στα αραβικά σημαίνει αυτό που περιέχει πολλά κουκιά, επειδή τα έφτιαξαν από κουκιά.. Στην Αίγυπτο συνεχίζεται η παρασκευή τους μέχρι σήμερα από κουκιά. Στα άλλα αραβικά κράτη παρασκευάζονται διαφορετικά. Έχουν σαν βασικό συστατικό είτε μείγμα από κουκιά και ρεβύθια, είτε μόνο με ρεβύθια. Πάντως το αποτέλεσμα είναι ένα, η νοστιμιά τους είναι ασύγκριτη.
Υλικά για 40 τεμάχια:
1/2 Κιλό ρεβύθια.
1/2 Ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια.
1 Ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια.
2 Μέτρια ξηρά κρεμμύδια.
2 Πράσινες πιπεριές (προαιρετικό) η γλυκιές η καυτερές.
4 Σκελίδες σκόρδο.
1 Κουτάλι της σούπας κύμινο.
1 Κουτάλι της σούπας ξηρό κόλιανδρο.
1 Κοφτό κουτάλι της σούπας αλάτι.
1 Κοφτό κουταλάκι του τσαγιού σόδα φαγητού.
100 Γραμ. Σουσάμι (προαιρετικό).
1 κιλό ηλιέλαιο η σπορέλαιο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε και μουσκεύουμε για 12 ώρες τουλάχιστον τα ρεβύθια σε αρκετό κρύο νερό (2 1/2 λίτρα), χωρίς αλάτι, χωρίς σόδα.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβύθια, πλένουμε καλά πιπεριές, μαϊντανό, κόλιανδρο και κόβουμε τα κοτσάνια.
Ξεφλουδίζουμε σκόρδα, κρεμμύδια και τα κόβουμε (κρεμμύδια) σε χονδρά κομμάτια.
Αλέθουμε σε μια κρεατομηχανή (αν δεν έχουμε σε multi) τα ρεβύθια (δεν βράζουμε) μαζί με τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τα σκόρδα, τις πράσινες πιπεριές και τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε καλά τα το μείγμα.
10 λεπτά πριν από το τηγάνισμα προσθέτουμε την σόδα φαγητού, το αλάτι, τον ξηρό κόλιανδρο και το κύμινο και 1/2 κούπα νερό (αν είναι σφιχτό το μείγμα) και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Αν δεν θέλετε να καταναλώστε όλο το μείγμα, μπορείτε να το χωρίσετε σε μερίδες και να το φυλάξτε σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.
Σε βαθύ τηγάνι η σε γουόκ η σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ηλιέλαιο η το σπορέλαιο και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά (το ελαιόλαδο αποφεύγεται διότι τα φαλάφελ μαυρίζουν).
Όταν το λάδι ζεσταθεί αρκετά (το καταλαβαίνουμε ρίχνοντας ένα μικρό μπαλάκι από το μείγμα στο λάδι, εάν ανέβει στην επιφάνεια και αρχίζει να τηγανίζεται τότε το λάδι μας είναι έτοιμο), τότε χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και πλάθουμε μπαλάκια από το μείγμα με τα χέρια μας η με την βοήθεια ενός κουταλιού, μετά τα πατάμε στο σουσάμι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι (δεν βάζουμε πολλά μπαλάκια μαζί γιατί κρυώνει το λάδι) και με μια τρυπητή κουτάλα γυρίζουμε τα μπαλάκια ώστε να ψηθούν καλά από τις 2 πλευρές.
Όταν αποκτήσουν χρυσαφί σκούρο χρώμα (όπως στην φώτο) τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας (για να στραγγίσουν τα λάδια).
Συμβουλές:
Τα φαλάφελ τρώγονται φρέσκα και ζεστά.
Όσο περισσότερο μαϊντανό και κρεμμύδι έχει το μείγμα τόσο περισσότερο σκούρο χρώμα αποκτάει στο τηγάνισμα.
Εάν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέστε λίγο νεράκι.
Το μείγμα δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου πάνω από μια ώρα, εάν δεν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήστε αμέσως, φυλάξτε το στο ψυγείο, όχι όμως πάνω από 2 μέρες σκεπασμένο καλά με μεμβράνη, αλλιώς σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.
Και καλή σας όρεξη.
Ορεκτικά-Σαλάτες
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.