Αραβική Κουζίνα
Λουκουμάδες-Αου’ουάμα
العوامه – لقمة القاضي
Αου’ουάμα, η λοκμέτ ελκάντι (μπουκιά του δικαστή), η τραγανοί λουκουμάδες, η όπως και να λέγονται είναι ένα γλύκισμα πασίγνωστο σε όλες τις χώρες της μεσογείου, Ελλάδα, Τουρκία, Αραβικές χώρες.
Τραγανοί, λιώνουν στο στόμα και το πλημμυρίζουν με το σιρόπι τους. Η μυρωδιά και η γεύση της κανέλας απογειώνουν την αίσθηση της απόλαυσης.
Υλικά: (για 60 τεμ.)
3 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 Κουταλιές της σούπας νισεστέ.
3 Κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο.
1 Κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά.
1 Κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα γιαούρτι (για όσους δεν νηστεύουν).
1 1/2 Κούπα χλιαρό νερό η 2 κούπες νερό αν δεν βάλετε γιαούρτι.
Για το σιρόπι:
3 Κούπες ζάχαρη.
3 Κούπες νερό
3 Κουταλιές της σούπας γλυκόζη.
1 Κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού.
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι, ζάχαρη, νισεστέ, μαγιά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το γιαούρτι (αν δεν νηστεύετε), το λάδι και ανακατεύουμε ξανά καλά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με μία μεμβράνη, την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα να φουσκώσει ο χυλός.
Μέχρι να φουσκώσει ο χυλός κάνουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό την γλυκόζη και την βάζουμε στην φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, βράζουμε για 7 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κυρώσει.
Παίρνουμε την λεκάνη με τον χυλό που έχει φουσκώσει και το χτυπάμε με μία κουτάλα η με το χέρι μας να κάτσει.
Αφήνουμε τον χυλό για 15-20 λεπτά να φουσκώσει ξανά.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά με μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο). Όταν ζεσταθεί το λάδι χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο αν ρίξουμε λίγο από τον χυλό στο λάδι και ανέβει αμέσως στη επιφάνεια.
Παίρνουμε ένα μπολάκι μικρό με νερό και ένα κουταλάκι. Με το αριστερό χέρι παίρνουμε λίγο χυλό, κλείνουμε την χούφτα μας πιέζοντας να βγει από τη πάνω πλευρά σαν φούσκα. Κόβουμε τον χυλό με το βρεγμένο κουταλάκι και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Κανονίζετε το μέγεθος που επιθυμείτε.
Αν νομίζετε ότι δεν τα καταφέρνετε με το χέρι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε 2 βρεγμένα κουταλάκια, με το ένα παίρνετε λίγο χυλό, με το άλλο το ρίχνουμε στο λάδι.
Για να μην κολλάει ο χυλός στα κουταλάκια τα βρέχουμε συνέχεια.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε τους χρυσαφένιους λουκουμάδες από το λάδι και τους βάζουμε στο σιρόπι.
Αφήνουμε τους λουκουμάδες στο σιρόπι για περίπου 10 λεπτά, τους βγάζουμε και τους βάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
Αν σας αρέσουν οι λουκουμάδες με μέλι, τότε δεν τους σιροπιάζετε, τους βάζετε σε ένα πιάτο, πασπαλίζετε με μέλι, καρύδια και κανέλα.
Λουκουμάδες με μέλι και καρύδια.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.