الحمص المدمس
Για την συνταγή στα Ελληνικά – Πατήστε εδώ
χόμμους είναι από τα πιο διαδεδομένα φαγητά, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμου.
Η αραβική λέξη Χόμμους στα Ελληνικά σημαίνει ρεβύθι, έτσι αποκαλείται αυτό το φαγητό και έτσι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Eίναι το όσπριο με την μεγαλύτερη θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη που μπορεί ισάξια να αντικαταστήσει το κρέας και το γάλα.
Το αποκαλούμε και κρέας των φτωχών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες B, C, E, K.
Προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρτηριοσκλήρυνση, την οστεοπόρωση, την στεφανιαία νόσου, και πολλές άλλες παθήσεις.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/2 Κούπα ταχίνι.
4 Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά όσο θέλετε).
1 Κουταλία σούπας σουμάκ, ( θα το βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε μπαχαρικά).
1 Κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Μέτριο κρεμμύδι ξηρό.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στα 4, και τα βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα, (εάν δεν έχουμε χύτρα τότε σε απλή κατσαρόλα, (δεν προσθέτουμε ούτε αλάτι ούτε σόδα).
Βράζουμε για 60 λεπτά στην χύτρα η για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά σε απλή κατσαρόλα , μέχρι να βράσουν καλά. Πιέζουμε ελαφρά ένα ρεβύθι με τα δάκτυλα μας, αν είναι βρασμένο καλά τότε αποχωρίζεται από την φλούδα).
Προσθέτουμε το υπόλοιπ ταχίνι, αλάτι, και τον χυμό λεμονιού και αλέθουμε ξανά να ανακατευτούν όλα.
Τρώγεται περισσότερο για πρωινό.
Συμβουλές.
Μπορείτε να βράσετε μεγαλύτερη ποσότητα ρεβύθια , να την χωρίσετε σε μερίδες και να την φυλάξτε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Εάν δεν καταναλώστε όλο το (μείγμα) χόμμους που ετοιμάσατε μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένο καλά με μια μεμβράνη για 2 μέρες.
وصحه وعافيه
********************************************************
حقوق الطبع و النشر محفوظه للمؤلف – ممنوع أعادة نشر الوصفات بدون ذكرمصدرها