Αραβική Κουζίνα
Αραβική Πίτα
الخبز العربي
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε μόνοι μας λαχταριστές και κυρίως φρέσκες Αραβικές πίτες.
Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνονται και τι χρειαζόμαστε.
Υλικά: (για 8 πίτες).
3 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ανάμειξη με άλλα άλευρα.
1 Φακελάκι ξηρή μαγιά η 20 Γρ. νωπή μαγιά.
1 Κουτάλι σούπας ζάχαρη.
½ Κουταλάκι γλυκού Backing Powder.
1 Κούπα χλιαρό γάλα η χλιαρό νερό.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η φυτικό λάδι.
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι.
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, το λάδι και το χλιαρό γάλα η το νερό και το σκεπάζουμε.
Σε μία μικρή λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για να γίνει πιο αφράτο το ψωμί μας και προσθέτουμε το αλάτι.
Σε περίπου 10-15 λεπτά θα δούμε ότι η μαγιά μας θα έχει αφρίσει.
Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά στο αλεύρι, και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να γίνει μία λεία μπάλα που δεν κολλάει ούτε στα χέρια ούτε στην λεκάνη (περίπου 10-15 λεπτά).
Αφήστε την ζύμη 20-30 λεπτά σκεπασμένη κάπου ζεστά να ξεκουραστεί και να φουσώσει μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος της ζύμης.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μικρά μπαλάκια..
Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 – 15 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπασμένα με μία πετσέτα.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε πιτάκια με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου.
Tα τοποθετούμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια η σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Εαν έχουμε αρτοπαρασκευαστή βάζουμε όλα τα υλικά μαζί ξεκινώντας από τα υγρά μετά τα στερεά, και ρυθμίζουμε στο πρόγραμμα που είναι για ζύμωμα και φούσκωμα μόνο. το πρόγραμμα αυτό κρατάει περίπου μιάμιση ώρα. Μετά το τέλος του προγράμματος το ζυμάρι μας είναι έτοιμο χωριστεί και να γίνει μπαλάκια.
Τρόποι ψησίματος:
1- Βάζουμε την πλάκα της τοστιέρας στο μάτι της κουζίνας και όταν ζεσταθεί αρκετά βάζουμε το πιτάκι.
Kάθε 10 δευτερόλεπτα το αναποδογυρίζουμε μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί.
2- Ανάβουμε τον φούρνο μας σε θερμοκρασία 190-200 βαθ. Κελσίου (πάνω κάτω) και βάζουμε το ένα ταψί του φούρνο ανάποδα στο πιο χαμηλό σκαλί. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος φουρνίζουμε τα πιτάκια πάνω στην επιφάνεια του ανάποδου ταψιού.
Προσέχουμε να τα αναποδογυρίζουμε συνεχώς μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν.
3-Βάζουμε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, ψήνουμε μία μία τις πίτες μας, Προσέχουμε μόλις φουσκώσει αρκετά να αναποδογυρίζουμε μην μας καεί.
Απλώνουμε τα πιτάκια μας πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και μόλις κρυώσουν μπορούμε να τα τυλίξουμε με μία καθαρή πετσέτα για να διατηρηθούν φρέσκα για να τα έχετε έτοιμα για κατανάλωση.
Και καλή σας όρεξη.
Ψωμιά
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.