مجدره
Μουτζάνταρα – Φακόρυζο, είναι μια νηστήσιμη και αγαπημένη από όλους συνταγή . Οι γεύσεις από τα μπαχαρικά που αναμιγνύονται με το ρύζι, με τις φακές και με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, απογειώνουν το πιάτο μας, και το μετατρέπουν από ένα απλό πιάτο, σε πολύ γευστικό και εντυπωσιακό πιάτο. Συνιθισμένο φαγητό στην Παλαιστίνη, στην Ιορδανία, στην Συρία και στον Λίβανο.
2 Κούπες κίτρινο ρίζι (μπορεί να αντικατασταθεί με πληγούρι η φαγόπυρο).
1 Κούπα φακές.
2 Μεγάλα ξηρά κρεμμύδια.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κουταλάκι του γλυκού μίξ μπαχαρικών.
1 Πρέζα αλεσμένο κόλιανδρο.
1 Πρέζα αλεσμένο κάρδαμο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Σουρώνουμε τις φακές (πετάμε το πρώτο νερό), τις βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 1/2 κούπες ζεστό νερό, τα φύλλα δάφνης.
Σουρώνουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στις φακές.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά και προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στην φωτιά και περιμένουμε να πάρουν βράση. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Όταν απορροφηθεί όλο το νερό είναι έτοιμο το φαγητό μας.
Σερβίρουμε προσθέτοντας τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω στα πιάτα μας.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.