Αραβική Κουζίνα
Συκώτι Αλεξανδρινό
الكبده الأسكندرانيه
الوصفه باللغة العربيه .. أضغط هنا
Συκώτι Αλεξανδρινό έχετε φάει; Σίγουρα όχι…… Ένα νόστιμο πιάτο, εύκολο και γρήγορο. Τρώγεται σαν κυρίως πιάτο αλλά και σαν συνοδευτικό. Η συνταγή είναι από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Η συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω είναι για 4 άτομα αλλά οι φωτογραφίες που δείχνουμε είναι για 2 άτομα. Να δούμε πως γίνεται…..
Παρατήρηση:
Αντικαταστήσαμε εδώ την καυτερή πιπεριά με γλυκιά (κέρατο), η κανονική συνταγή γίνεται με πολύ καυτερή πιπεριά.
ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα).
1 Κιλό μοσχαρίσιο συκώτι.
1 Μεγάλη κόκκινη πιπεριά.
1 Μεγάλη κίτρινη πιπεριά.
1 Μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά.
3-4 Πράσινες πιπεριές κέρατο.
2 Μέτρια ξηρά κρεμμύδια.
1/4 Κούπας ελαιόλαδο.
1 Κουταλάκι τσαγιού αλάτι.
1 Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι σουμάκ.
1 Μεγάλη κίτρινη πιπεριά.
1 Μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά.
3-4 Πράσινες πιπεριές κέρατο.
2 Μέτρια ξηρά κρεμμύδια.
1/4 Κούπας ελαιόλαδο.
1 Κουταλάκι τσαγιού αλάτι.
1 Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι σουμάκ.
1/2 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).
Για την μαρινάδα:
2 Κουταλάκια τσαγιού Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
5 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουταλάκι τσαγιού μπούκοβο (αν τρώτε καυτερό).
4 Κουταλιές σούπας ξύδι.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
2 Κουταλάκια τσαγιού αλάτι.
5 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουταλάκι τσαγιού μπούκοβο (αν τρώτε καυτερό).
4 Κουταλιές σούπας ξύδι.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
2 Κουταλάκια τσαγιού αλάτι.
Εκτέλεση:
Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Πολτοποιούμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το μπούκοβο, το ξύδι, το μιξ μπαχαρικών και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το συκώτι στην μαρινάδα, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.
Κόβουμε σε λωρίδες τα κρεμμύδια.
Πλένουμε καλά και κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές.
Πλένουμε κάλα τον μαϊντανό, το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τον χονδροκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι η κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε το συκώτι από την μαρινάδα και το στραγγίζουμε. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το συκώτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Ψήνουμε για περίπου 7-10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το σουμάκ και αν θέλουμε ακόμα ένα κουταλάκι μιξ μπαχαρικών.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 7-10 λεπτά να στεγνώσουν τα υγρά και να μαραθούν οι πιπεριές. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε για ακόμα 3 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε για ακόμα 3 λεπτά.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα για μεζεδάκια η σε ατομικά πιάτα και προσθέτουμε χυμό λεμονιού αν μας αρέσει το πολύ ξυνό. Συνοδεύεται με Αραβική σαλάτα, γιαούρτι, ρύζι, τηγανητές πατάτες και φυσικά Αραβικές πίτες.
Και καλή σας όρεξη
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.