Αραβική Κουζίνα
Ντόυγκα-Μιξ Ρίγανης-Θυμαριού
الدقه – خليط الزعتر
Ζα’αταρ η Ντούγκα είναι η λέξη πού ακούγεται κάθε πρωί στις αραβικές κουζίνες και δεν λείπει από κανένα πρωινό τραπέζι.
Είναι ένα μείγμα θυμαριού η ρίγανης, με διάφορα μπαχαρικά. Νοστιμότατο και θρεπτικό πρωινό που συνοδεύεται απαραίτητα με ελαιόλαδο, αραβική πίτα και ένα ποτήρι τσάι.
Ο τρόπος ετοιμασίας του, αλλά και τα υλικά του διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι πιο γνωστές μίξεις του είναι το Παλαιστινιακό και του Χαλεπιού (Αλέπο της Συρίας).
Πρώτα θα δούμε πως ετοιμάζουμε το μείγμα Ζα’αταρ του Χαλεπιού.
Υλικά:
1 Κούπα Θυμάρι ξηρό η ρίγανη ξηρή.
2 Κούπες Σουμάκ
1/2 Κούπα καβουρντισμένο φιστίκι Αιγίνης (ανάλατα), (δεν το βάζουμε στο Παλαιστινιακό).
1/2 Κούπα καβουρντισμένα μαλακά στραγάλια (ανάλατα).
1/2 Κούπα καβουρντισμένο σουσάμι.
3 Κουταλάκια του γλυκού κύμινο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου γλυκάνισο (δεν το βάζουμε στο Παλαιστινιακό).
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ προαιρετικό).
1/2 Κούπα καβουρντισμένα μαλακά στραγάλια (ανάλατα).
1/2 Κούπα καβουρντισμένο σουσάμι.
3 Κουταλάκια του γλυκού κύμινο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου γλυκάνισο (δεν το βάζουμε στο Παλαιστινιακό).
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ προαιρετικό).
Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα μαλακά καβουρντισμένα στραγάλια καλά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι.
Αλέθουμε τα καβουρντισμένα σανφιστίκια (Αιγίνης- ψίχα), μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Αν δεν βρούμε καβουρντισμένα τα καβουρντίζουμε εμείς σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με προσοχή.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. Εάν δούμε ότι έγιναν μια μάζα σημαίνει ότι δεν καβουρντίστηκαν καλά η δεν κρύωσαν ακόμα. Τότε τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα ξανά αλέθουμε.
Καβουρντίζουμε το σουσάμι μέχρι να χρυσαφίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε το θυμάρι η την ρίγανη από τα κοτσάνια αν έχουν και αλέθουμε ελαφρά στο μπλέντερ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τριμμένο θυμάρι η την τριμμένη ρίγανη, το Σουμάκ, το τριμμένο κόλιανδρο, το κύμινο, τα αλεσμένα στραγάλια, τα αλεσμένα φιστίκια, τον αλεσμένο γλυκάνισο και το αλάτι (η ποσότητα του αλατιού ανάλογα με την προτίμησή μας) και ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τριμμένο θυμάρι η την τριμμένη ρίγανη, το Σουμάκ, το τριμμένο κόλιανδρο, το κύμινο, τα αλεσμένα στραγάλια, τα αλεσμένα φιστίκια, τον αλεσμένο γλυκάνισο και το αλάτι (η ποσότητα του αλατιού ανάλογα με την προτίμησή μας) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το καβουρντισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Ξανά ανακατεύουμε καλά και τρίβουμε με το χέρι μας μέχρι να φύγουν οι σβόλοι αν υπάρχουν.
Τέλος προσθέτουμε το ξινό ( κιτρικό οξύ ) και ανακατεύουμε, εγώ προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ. Αν θέλετε μπορείτε να το παραλείψετε. Η ξινή γεύση του Σουμάκ είναι αρκετή να δώσει την απαραίτητη ξινή γεύση που θέλουμε.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα βάζο για να διατηρηθεί φρέσκο και να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Δεν κάνουμε μεγάλη ποσότητα για να έχουμε πάντα φρέσκο Ζα’αταρ.
Ο τρόπος ετοιμασίας του Παλαιστινιακού Ζα’αταρ είναι ο ίδιος που αναφέρεται πάνω, με την διαφορά ότι προσθέτουμε στο μείγμα μισή κούπα ελαιόλαδο. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι από το μείγμα, και να αποκτήσει βαθύ σκούρο πράσινο χρώμα.
Αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει καλά να το έχουμε πάντα φρέσκο.
Κάθε πρωί, μπορείτε να απολαύσετε την ιδιαίτερη και ξεχωριστή του γεύση βουτώντας ένα κομμάτι πίτας στο ελαιόλαδο και μετά στο Ζα’αταρ. Είτε είναι Παλαιστινιακό, είτε είναι του Χαλεπιού είναι πεντανόστιμο.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.