Αραβική Κουζίνα
Σις Ταούκ (Σουβλάκια Κοτόπουλου)
شيش طاووق
Σις Ταούκ (Σουβλάκια Κοτόπουλου) Όλοι έχουμε ακούσει την ονομασία αλλά λίγοι ξέρουν τι είναι. Σις από την τούρκικη λέξη που σημαίνει σιδερένιο καλαμάκι και ταούκ σημαίνει κοτόπουλο. Είναι διαδεδομένο φαγητό στις χώρες της Μέσης Ανατολής ειδικά στην Συρία, Λίβανο, Ιορδανία και φυσικά στην Τουρκία.
Υλικά για την Α! φάση:
1 Κιλό στήθος κοτόπουλο.
1 1/2 Κούπα στραγγισμένο γιαούρτι.
1 Μεγάλο κρεμμύδι.
1 Μεγάλη ντομάτα.
4 ٍΣκελίδες σκόρδου.
2 Κουταλιές της σούπες τριμμένο τζιντζερ.
Και για την Β! φάση:
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 Κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα.
2 Κουταλάκια του γλυκού μιξ μπαχαρικών για πουλερικά.
1 Κουταλάκια του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/4 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα, (αν προτιμάτε τα πικάντικα μπορείτε να βάλετε καυτερή).
Για τα σουβλάκια (καλαμάκια):
2 Σφιχτές μεγάλες ντομάτες.
2 Μεγάλα κρεμμύδια.
Εάν θέλετε κόβετε και πιπεριές.
Ξύλινα καλαμάκια 14-16 τεμ.
Εκτέλεση – Α! φάση:
Φοράμε γάντια μιας χρήσης.
Καθαρίζουμε τα στήθη από τις πέτσες αν έχει.
Κόβουμε τα στήθη σε τεμάχια για σουβλάκι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τρίβουμε στον τρίφτη το τζιντζερ.
Στην κανάτα του μπλέντερ βάζουμε το γιαούρτι και την ντομάτα και τα χτυπάμε μαζί.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ και τα χτυπάμε μαζί με το μείγμα γιαουρτιού και ντομάτας, χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μείγμα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε καλά κοτόπουλο και μείγμα.
Αφού τα ανακατέψουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.
Εκτέλεση Β! φάση
Στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου από το μείγμα που τα είχαμε βάλει και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά της Β! φάσης και ανακατεύουμε αρκετά καλά.
Αφού ανακατέψουμε καλά κοτόπουλο και μπαχαρικά, σκεπάζουμε το μπόλ με μια μεμβράνη και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον για να μαριναριστούν καλά.
Βάζουμε τα ξύλινα καλαμάκια σε ένα βάζο με νερό να μουλιάσουν ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
Κόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες και κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Αν θέλουμε κόβουμε και πιπεριές πράσινες και κόκκινες.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, περνάμε τα κομμάτια στα καλαμάκια με ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές ανάμεσα τους.
Ψήνουμε στα κάρβουνα η στο grill μέχρι να ροδίσουν.
Εαν επιλέξτε το grill φροντίστε να βάλετε ένα ταψί από κάτω για τα ζουμιά.
Σερβίρουμε τα σις ταούκ με διάφορες σαλάτες και Αραβική πίτα, σαν σαντουίτς η σαν κυρίως πιάτο και απολαμβάνουμε την μοναδική τους γεύση.
Σις ταούκ σαντουίτς.
Σις ταούκ με σαλάτα λαχανικών.
Συμβουλές:
Φοράμε πάντα γάντια μιας χρήσης όταν έρχονται τα χέρια μας σε επαφή με το κοτόπουλο.
Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε πάντα τις επιφάνειες που δουλεύουμε.
Και καλή σας όρεξη.
Κρεατικά-Φαγητά
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.