الصفيحه النابلسيه
Η Σαφίχα η αλλιώς (Λαχματζούν) είναι μία πεντανόστιμη κρεατόπιτα πού τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες, σαν κύριο φαγητό, σαν συμπλήρωμα φαγητού η σαν ορεκτικό.
Το όνομα της προέρχεται από την Παλαιστίνη και χαρακτηρίζεται ως σαφίχα της πόλης Ναμπλούς (Νεάπολη). Στην Συρία και στον Λίβανο λέγεται Λαχματζούν και παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά υλικά, (Η Αραβική ονομασία λαχματζούν στα Ελληνικά σημαίνει κρέας με ζυμάρι, η ζυμωμένο κρέας).
Εδώ θα την φτιάξουμε με τον Παλαιστινιακό τρόπο και σε επόμενες συνταγές με τον τρόπο που φτιάχνεται στην Συρία και στον Λίβανο.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η σπορέλαιο.
1 Κούπα χλιαρό νερό.
1 Αυγό.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
½ Κούπα κουκουνάρια.
¼ Κούπας Πετμέζι ροδιού.
½ Ματσάκι μαϊντανό.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουτάλι της σούπας σουμάκ.
2 Κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο η φυτίνη.
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα, που δεν κολλάει στα τοιχώματα ούτε στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα για δέκα λεπτά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το μπαχάρι, το αλάτι, το σουμμάκ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι η την φυτίνη και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και καβουρντίζουμε για περίπου 1 λεπτό.
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το πετμέζι ροδιού στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος προσθέτουμε τα κουκουνάρια και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Στην άκρη απλώνουμε 2 κουτάλια από την γέμιση (που έχει κρυώσει) και τυλίγουμε σε ρολό.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.