Σαφίχα (Λαχματζούν)

Αραβική Κουζίνα
Σαφίχα (Λαχματζούν)

الصفيحه النابلسيه

Η  Σαφίχα η αλλιώς (Λαχματζούν)  είναι μία πεντανόστιμη κρεατόπιτα πού τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες, σαν κύριο φαγητό, σαν συμπλήρωμα φαγητού η σαν ορεκτικό.
Το όνομα της  προέρχεται από την Παλαιστίνη και χαρακτηρίζεται ως σαφίχα της πόλης Ναμπλούς  (Νεάπολη). Στην Συρία και στον Λίβανο λέγεται Λαχματζούν και παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικά υλικά, (Η Αραβική ονομασία λαχματζούν στα Ελληνικά σημαίνει κρέας με ζυμάρι, η ζυμωμένο κρέας).
Εδώ θα την φτιάξουμε με τον Παλαιστινιακό τρόπο και σε επόμενες συνταγές με τον τρόπο που φτιάχνεται στην Συρία και στον Λίβανο.

Υλικά για την ζύμη:
½ Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η σπορέλαιο.
1 Κούπα χλιαρό νερό.
1 Αυγό.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

saf1

Υλικά για την γέμιση:
3 Μέτρια κρεμμύδια..½ Κιλό μοσχαρίσιο κιμά.
½ Κούπα κουκουνάρια.
¼ Κούπας Πετμέζι ροδιού.
½ Ματσάκι μαϊντανό.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουτάλι της σούπας σουμάκ.
2 Κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο η φυτίνη.

saf2

Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος  κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, το αυγό, το αλάτι και το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα,  που δεν κολλάει  στα τοιχώματα ούτε στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μία πετσέτα για δέκα λεπτά.

saf3

Κόβουμε την ζύμη σε 8-10 μπαλάκια , τα αλείφουμε με λάδι, τα τοποθετούμε όλα μαζί  σε ένα μπολ,  τα σκεπάζουμε με ελαιόλαδο η σπορέλαιο  και τα αφήνουμε εκεί για περίπου μισή ώρα. Μην τρομάξετε απο το πολύ λάδι, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου λαδερό.

saf4

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά,  το μπαχάρι, το αλάτι, το σουμμάκ και  ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι η την φυτίνη και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και καβουρντίζουμε για περίπου 1 λεπτό.

Αφαιρούμε τα κουκουνάρια από το τηγάνι και βάζουμε  τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών στον κιμά και τον προσθέτουμε στα κρεμμύδια, το ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια πάνω στην μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί.
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το πετμέζι ροδιού στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος προσθέτουμε τα κουκουνάρια και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

saf5

Σε μια λαδωμένη επιφάνεια πατάμε τα λαδωμένα μπαλάκια ζύμης. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λαδωμένο αναποδογυρισμένο ταψί.

saf6

Ανοίγουμε τα μπαλάκια με τα χέρια μας (τα μπαλάκια ανοίγουν πολύ εύκολα), η με την βοήθεια ενός  πλάστη σε λεπτά φύλλα διαστάσεων 30Χ40.
Στην άκρη  απλώνουμε 2 κουτάλια από την γέμιση (που έχει κρυώσει) και τυλίγουμε σε ρολό.

saf7

Τοποθετούμε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

saf7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν.

saf9

Σερβίρουμε την σαφίχα ζεστή η κρύα, συνοδεύεται με  γιαούρτι και δροσερή Aραβική Σαλάτα. 

saf10

Και καλή σας όρεξη.

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή