Αραβική Κουζίνα
Κουρκουμπίνια γεμιστά με φιστίκια Αιγίνης
اصابع البقلاوه
Σήμερα θα κάνουμε ένα λαχταριστό, τραγανό και γρήγορο ανατολίτικο γλυκό. Τα Μπακλαβδορολλάκια (γεμιστά κουρκουμπίνια) η αλλιώς όπως λέγονται στα αραβικά δαχτυλάκια.
Υλικά:
1 Συσκευασία φύλλα κρούστας (για γλυκό).
1 Κούπα φιστίκια αιγίνης. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τριμμένα αμύγδαλα, φουντούκια η καρύδια.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
200 Γραμ. αγελαδινό βούτυρο.
Για το σιρόπι:
2 Κούπες ζάχαρη.
1 Κούπα νερό
1 κουτάλι της σούπας γλυκόζη, η ένα κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού.
1 Ξύλο κανέλας (προαιρετικά).
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας στο ψυγείο για μία μέρα, η σε θερμοκρασία δωματίου 3 ώρες περίπου για να ξεπαγώσουν(μέσα στην συσκευασία τους).
Ξεκινάμε με το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, την γλυκόζη και το ξύλο κανέλας και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το σιρόπι(εδώ προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού αν δεν έχουμε γλυκόζη). Χωρίς να ανακατεύουμε χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Αλέθουμε στο Blender τα φιστίκια αιγίνης.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα φιστίκια με την ζάχαρη και την κανέλα.
Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα βουρτσάκι αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων(35Χ30).
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στο τραπέζι, διπλώνουμε το πρώτο φύλλο περίπου στα 10 εκατοστά και αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο όλο το φύλλο.
Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια το ένα τρίτο περίπου του διπλωμένου φύλλου.
Με την βοήθεια μίας λεπτής βέργας (η χονδρή βελόνα του πλεξίματος) τυλίγουμε ελαφρώς σφιχτά σε ρολό τραβώντας το προσεκτικά την βέργα.
Αφού τυλίξουμε όλα τα ρολάκια, τα κόβουμε σε μικρά ίσα κομματάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με την άκρη του φύλλου να είναι από κάτω και τα αλείφουμε καλά με βούτυρο.
Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στούς 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς τα βγάζουμε απο τον φούρνο και αμέσως σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το το κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε στο ταψί για περίπου μισή ώρα να απορροφήσουν το σιρόπι.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγα αλεσμένα φιστίκια αιγίνης (χωρίς ζάχαρη και κανέλα) και σερβίρουμε.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.