Φωλιές Μπακλαβά

Αραβική Κουζίνα
Φωλιές Μπακλαβά

ورده البقلاوه

Στην Μέση Ανατολή ο μπακλαβάς έχει περίοπτη θέση. Φτιάχνετε με πολλούς  τρόπους  και πολλές  μορφές.
Όλοι οι τρόποι όμως και όλες οι μορφές οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα, μια ακαταμάχητη και αλησμόνητη γεύση.
Συνήθως σερβίρεται μετά από τα γεύματα και συνοδεύεται από τον αραβικό καφέ.
Σε παλιότερη ανάρτηση αναφερθήκαμε στα ρολλάκια του μπακλαβά (Κουρκουμπίνια γεμιστά με φιστίκια Αιγίνης). Σήμερα θα αναφερθούμε σε άλλη μορφή μπακλαβά, στις φωλιές μπακλαβά.

Υλικά για 60 τεμ.:
Μια συσκευασία φύλλα κρούστας η Βηρυτού ( για γλυκό).
2 Κούπες φιστίκια αιγίνης, η φουντούκια, η αμύγδαλα η μίξη και των τριών.
2 Κουτάλια σούπας  ροδόνερο.
200 γρ. βούτυρο αγελάδας.
2 Κουτάλια της σούπας  ζάχαρη.
½ Κουταλάκι του γλυκού κανέλα.

Για το σιρόπι:

1 ½ κούπα ζάχαρη.
1 Κούπα  νερό.
1 Γεμάτη κουταλιά σούπας γλυκόζη.

Εκτέλεση:
Βγάζουμε από την κατάψυξη τα φύλλα κρούστας και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες μέσα στην συσκευασία τους για να ξεπαγώσουν.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε το σιρόπι, και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράζει για 4-5 λεπτά.
Μετά το αφαιρούμε από την φωτιά για να κρυώσει.
Αλέθουμε τα φιστίκια μαζί με την ζάχαρη καλά σε ένα multi και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κανέλα και το ροδόνερο στα αλεσμένα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο μας προσέχοντας να τα έχουμε σκεπασμένα με ένα ελαφρά βρεγμένο καθαρό πανί για να μην ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε, μετά παίρνουμε το επόμενο φύλλο, το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο και βουτυρώνουμε ξανά.
Συνεχίζουμε μέχρι να βουτυρώσουμε όλα τα φύλλα τοποθετώντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.
Κόβουμε προσεκτικά την στοίβα με βουτυρωμένα τα φύλλα σε ομοιόμορφα τετραγωνάκια (5Χ5) η (6Χ6) ανάλογα με τις διαστάσεις του φύλλου.

Σε κάθε τετραγωνάκι (από φύλλα) βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από αλεσμένα φιστίκια και πιέζουμε ελαφρά τις γωνίες προς το κέντρο ώστε να πάρει το σχήμα φωλιάς.

Τοποθετούμε τις φωλιές σε ένα βουτυρωμένο ταψί κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο.
Τοποθετούμε το ταψί για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, στραγγίζουμε από το επιπλέον βούτυρο αν υπάρχει.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στις  ζεστές φωλιές.
Αφήνουμε τις φωλιές στο σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τις φωλιές από το ταψί και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα μέχρι να κρυώσουν.

Σερβίρονται κρύες μετά από τα γεύματα σκέτες η  μαζί με αραβικό καφέ.

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή