Ντολμαδάκια σέσκουλου

Αραβική Κουζίνα
Ντολμαδάκια σέσκουλου

محشي السلق

seskola21

Σέσκουλο είναι ένα μεσογειακό φυτό, μοιάζει με το σπανάκι, πλούσιο σε μέταλα, βιταμίνες B, C, Φολικό οξύ και σίδηρο.
Τρώγεται  στις μεσογειακές χώρες σαν σαλάτα με σκόρδο, λάδι και λεμόνι, και σαν κυρίως φαγητό.
Τρώγεται επίσης  είτε σκέτο είτε σε μίξη με σπανάκι, και σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά το σπανάκι.
Σήμερα θα δούμε πως γίνονται τα λαδερά ντολμαδάκια με σέσκουλα, με και χωρίς κιμά.

Υλικά:
(για 4 άτομα – με κιμά)

1/2 κιλό Σέσκουλα.
250 γρ. κιμά.
1 Κούπα ρύζι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κρεμμύδι μέτριο.
1/2 Ματσάκι μαϊντανο.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/4 ματσάκι φρέσκο δυόσμο η 1 κουτάλι της σούπας ξηρού δυόσμου.
1  Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα μπαχάρι.

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα.

Σε ένα μπόλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανο, τον δυόσμο, 3 κουταλιές λάδι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το αλάτι,  και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.

ses01

Βάζουμε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά να βράσει.
Βουτάμε τα σέσκουλα στο βραστό νερό 2-3 δευτρόλεπτα και τα βγάζουμε και  αμέσως τα βουτάμε σε μπόλ με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στιβάζουμε το ένα φύλλο πάνω στό άλλο.

ses02

Τοποθετούμε τα φύλλα στον πάγκο μας με την γυαλιστερή πλευρά  πρός τα κάτω. Αφαιρούμε τα κουτσάνια και το κεντρικό νεύρο. Κόβουμε τα φύλλα κατά μήκους και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε και στο πλάτος.

ses03

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία κουταλιά λάδι, και στρώνουμε τα κουτσάνια απο τα σέσκουλα στον πάτο.
Προσθέτουμε ένα κουτάλι απο την γέμιση  σε κάθε κομμάτι  σέσκουλου και τηλίγουμε τις άκρες.

ses04

ses04

Τηλίγουμε το φύλλο  και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία γία όλα τα φύλλα.

ses06

Στρώνουμε σφιχτά τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα μας πάνω από τα κουτσάνια.

ses07

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν.

ses08

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να ψηθούν για 45-50 λετπά.
Πασπαλίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και τον  χυμό λεμονιού. Τα σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
Συνδιάζονται με γιαούρτι, και τρώγονται σαν κυρίως πιάτο η σαν συνοδευτικό.

ses11

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα: (χωρίς κιμά)

1/2 κιλό Σέσκουλα.
1 1/2 Κούπες ρύζι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
3 Κρεμμύδια μέτρια.
1 Ματσάκι μαϊντανο.
1 Ντομάτα σφιχτή.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο η 3 κουτλάκια του γλυκού ξηρού δυόσμου.
1  Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα μπαχάρι.

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Περνάμε την ντομάτα απο τον τρίφτη.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε  το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανο, τον δυόσμο, την ντομάτα, 3 κουταλιές λάδι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το αλάτι,  και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια όπως αναφέρεται πάνω.

seskola21

Και καλή σας όρεξη.

Συνοδευτικά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή