محشي السلق
Σέσκουλο είναι ένα μεσογειακό φυτό, μοιάζει με το σπανάκι, πλούσιο σε μέταλα, βιταμίνες B, C, Φολικό οξύ και σίδηρο.
Τρώγεται στις μεσογειακές χώρες σαν σαλάτα με σκόρδο, λάδι και λεμόνι, και σαν κυρίως φαγητό.
Τρώγεται επίσης είτε σκέτο είτε σε μίξη με σπανάκι, και σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά το σπανάκι.
Σήμερα θα δούμε πως γίνονται τα λαδερά ντολμαδάκια με σέσκουλα, με και χωρίς κιμά.
(για 4 άτομα – με κιμά)
1/2 κιλό Σέσκουλα.
250 γρ. κιμά.
1 Κούπα ρύζι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κρεμμύδι μέτριο.
1/2 Ματσάκι μαϊντανο.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/4 ματσάκι φρέσκο δυόσμο η 1 κουτάλι της σούπας ξηρού δυόσμου.
1 Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα μπαχάρι.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανο, τον δυόσμο, 3 κουταλιές λάδι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το αλάτι, και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
Βουτάμε τα σέσκουλα στο βραστό νερό 2-3 δευτρόλεπτα και τα βγάζουμε και αμέσως τα βουτάμε σε μπόλ με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στιβάζουμε το ένα φύλλο πάνω στό άλλο.
Προσθέτουμε ένα κουτάλι απο την γέμιση σε κάθε κομμάτι σέσκουλου και τηλίγουμε τις άκρες.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να ψηθούν για 45-50 λετπά.
Πασπαλίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Τα σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
Συνδιάζονται με γιαούρτι, και τρώγονται σαν κυρίως πιάτο η σαν συνοδευτικό.
1/2 κιλό Σέσκουλα.
1 1/2 Κούπες ρύζι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
3 Κρεμμύδια μέτρια.
1 Ματσάκι μαϊντανο.
1 Ντομάτα σφιχτή.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο η 3 κουτλάκια του γλυκού ξηρού δυόσμου.
1 Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα μπαχάρι.
Περνάμε την ντομάτα απο τον τρίφτη.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανο, τον δυόσμο, την ντομάτα, 3 κουταλιές λάδι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το αλάτι, και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια όπως αναφέρεται πάνω.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.