Αραβική Κουζίνα
Λαχματζούν (Σαφίχα Συρίας και Λιβάνου)
الصفيحه الشاميه
Σε προηγούμενη ανάρτηση φτιάξαμε την Παλαιστινιακή Σαφίχα η Λαχματζούν. Σήμερα θα φτιάξουμε την Σαφίχα της Σύριας και του Λιβάνου, αυτή που γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως Λαχματζούν.
Υλικά για την ζύμη:
½ Κg. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
½ Κούπα χλιαρό γάλα.
¾ Κούπας χλιαρό νερό.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο.
1 Κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού baking powder.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
½ Κούπα χλιαρό γάλα.
¾ Κούπας χλιαρό νερό.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο.
1 Κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού baking powder.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Υλικά για την επικαλυψη:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο διπλά αλεσμένο.
¼ κούπα ελαιόλαδο η αγελαδινό βούτυρο.
2 Κουταλιές της σούπας πετμέζι ροδιού.
2 Κουταλιές της σούπας ταχίνι.
2 Κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
Μία πρέζα μαύρο πιπέρι.
½ κούπα κουκουνάρια.
Μία πρέζα μιξ μπαχαρικών για κρέας.
Μία πρέζα κανέλλα.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 μέτρια κρεμμύδια.
1 μέτριες ντομάτες.
2 πιπεριές πράσινες γλυκές.
2 σκελίδες σκόρδου.
¼ κούπα ελαιόλαδο η αγελαδινό βούτυρο.
2 Κουταλιές της σούπας πετμέζι ροδιού.
2 Κουταλιές της σούπας ταχίνι.
2 Κουταλιές της σούπας γιαούρτι.
Μία πρέζα μαύρο πιπέρι.
½ κούπα κουκουνάρια.
Μία πρέζα μιξ μπαχαρικών για κρέας.
Μία πρέζα κανέλλα.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 μέτρια κρεμμύδια.
1 μέτριες ντομάτες.
2 πιπεριές πράσινες γλυκές.
2 σκελίδες σκόρδου.
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη, το λάδι, και το χλιαρό γάλα, και αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το baking powder, την φουσκωμένη μαγιά, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει η ζύμη μια λεία και απαλή μπαλίτσα, που δεν κολλάει, ούτε στα τοιχώματα, ούτε στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη, αφού την αλείψουμε με λίγο λάδι και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί το μέγεθος της.
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζουμε τον κιμά.
Τρίβουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τις πιπεριές στον τρίφτη, και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Τρίβουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τις πιπεριές στον τρίφτη, και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο η την φυτίνη προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαραίνομε ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 περίπου λεπτά και αφαιρούμε από την φωτιά.
Αν δούμε ότι το μείγμα έχει υγρά το αφήνουμε λίγο παραπάνω στην φωτιά να στεγνώσει.
Προσθέτουμε το μιξ μπαχαρικών, την κανέλλα, το μαύρο πιπέρι, το αλάτι, τα κουκουνάρια, το πετμέζι, τις τριμμένες ντομάτες, το ταχίνι, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε την ζύμη μόλις φουσκώσει, και την ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Κόβουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια μεγέθους ενός αυγού και τα κάνουμε μπαλάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε την ζύμη μόλις φουσκώσει, και την ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Κόβουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια μεγέθους ενός αυγού και τα κάνουμε μπαλάκια.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε πίτες με διάμετρο 10-15 εκατοστά και πάχους μισού εκατοστού περίπου. Κάνουμε στην ζύμη βαθολόματα με τα δάκτυλα.
Στρώνουμε τις πίτες σε ταψιά πάνω σε λαδόχαρτο.
Στρώνουμε τις πίτες σε ταψιά πάνω σε λαδόχαρτο.
Απλώνουμε 2 κουταλιές από το μείγμα με τον κιμά πάνω σε κάθε πίτα.
Φουρνίζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες από τις πίτες.
Σερβίρονται ζεστές με γιαούρτι η αριάνι, με αραβική σαλάτα, μαρουλοσαλάτα.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.