Χουρμαδοκούλουρα (Μα’αρούκ)

Αραβική Κουζίνα
Χουρμαδοκούλουρα (Μα’αρούκ).

كعك بالعجوه – معروك 

Χουρμαδοκούλουρα η Χουρμαδοπιτάκια (Μα’αρούκ). Ένα κουλουράκι  Παλαιστινιακής προέλευσης, εύγευστο, μυρωδάτο και γεμιστό με χουρμάδες η λουκούμια.

Υλικά για την ζύμη:(36 τεμάχια).
1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/2 Κούπα (125 γρ.) αγελαδινό βούτυρο.
1/2 Κούπα (125 γρ.) ζάχαρη.
1/2 Κούπα (125 γρ.) χλιαρό νερό.
1 1/2 Κούπα (375 γρ.) χλιαρό γάλα ολόπαχο.
1 Αυγό.
1 Κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά.
2 Κουταλιές της σούπας σκόνη γάλακτος.
1 Κουταλάκι του τσαγιού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του τσαγιού αλεσμένο μαχλέπι.
1 Πρέζα αλεσμένο κακουλέ (κάρδαμο).
1 Πρέζα κουρκκουμά (αν θέλετε).

Υλικά για την γέμιση: 
1 Κιλό χουρμάδες (καθαρισμένοι 800 γρ).
25 γρ. Βούτυρο.
1/2 Κουταλάκι του τσαγιού κανέλα.
1 πρέζα αλεσμένο γαρύφαλλο.

Υλικά για επάλειψη:
1 Κρόκο αυγού.
70 γρ. Γάλα.
50 γρ. Σουσάμι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε την μαγιά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό, αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την σκόνη γάλακτος, τον κουρκουμά και ανακατεύουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και  χτυπάμε το αυγό.

Προσθέτουμε στο αλεύρι την μαγιά που έχει φουσκώσει, το χλιαρό γάλα, το χλιαρό βούτυρο και το χτυπημένο αυγό.

Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να έχει βελούδινη αφή. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και αφήνουμε κάπου ζεστά για μία ώρα να φουσκώσει η ζύμη, (σχεδόν να διπλασιαστεί).

Καθαρίζουμε τους χουρμάδες από τα κουκούτσια, και με ένα μαχαιράκι τα ψιλοκόβουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τους χουρμάδες, το βούτυρο (τα 25 γρ), την κανέλα και το γαρίφαλο και τα πατάμε ελαφρά με ένα πιρουνάκι μέχρι να να λιώσουν οι χουρμάδες και να γίνουν μια μάζα.

Μέχρι να τελειώσουμε με τους χουρμάδες θα έχει φουσκώσει το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. περίπου.

Αφήνουμε τα μπαλάκια για 10 λεπτά να ξεκουραστούν, κατόπιν τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια των 20 εκατοστών περίπου (χωρίς αλεύρωμα).

Πλάθουμε την χουρμαδόψυχα με τον ίδιο τρόπο (μπαστουνάκια των 20 εκατοστών).

Ανοίγουμε τα μπαστουνάκια της ζύμης με τα χέρια μας, σε λωρίδες φάρδους 5 εκατοστών περίπου και τοποθετούμε σε κάθε λωρίδα ένα μπαστουνάκι χουρμαδόψυχα.

Τυλίγουμε την ζύμη καλά ώστε καλύψει την χουρμαδόψυχα και την κάνουμε μπαστουνάκι ξανά.

Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την άκρη των μπαστουνιών σε διαφορά σημεία, προσέχουμε το χάραγμα να είναι από την εξωτερική πλευρά και η άκρη τού ζυμαριού από την μέσα πλευρά (για να μην μας ανοίξει).

Τυλίγουμε τα μπαστουνάκια σε κουλούρια, με την χαραγμένη πλευρά να είναι έξω και πατάμε τις άκρες να κολλήσουν.

Βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά ψησίματος και τοποθετούμε τα κουλουράκια με την άκρη τυλίγματος να είναι από κάτω.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού καλά, το ανακατεύουμε με το γάλα που έμεινε και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των κουλουριών.

Πασπαλίζουμε τα κουλούρια με σουσάμι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε τα κουλουράκια μας να κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος με μία καθαρή πετσέτα από κάτω.

Εάν θέλετε μπορείτε αντί χουρμάδες να βάλετε λουκούμια, η ακόμα και αλεσμένους και καβουρντισμένους ξερούς καρπούς.

Τα κουλούρια μας με λουκούμι.

Τα κουλούρια μας με χουρμαδόψυχα.

Αφήνουμε σε σας την επιλογή της γέμισης και την απόλαυση της γεύσης.
Σερβίρονται ζεστά η και κρύα. Αποτελούν θαυμάσιο συνοδευτικό για τον πρωινό μας καφέ, εξαιρετικό και θρεπτικό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο και για μας στην δουλειά.

Και καλή σας όρεξη.

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή