Αραβική Κουζίνα
Μολοχία
الملوخية
Η Μολοχία είναι ένα νόστημο κυρίως πιάτο που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, άγνωστη στην Ευρώπη, γνωστή μόνο στους Έλληνες της Αιγύπτου.
Πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτένιο (μεγαλύτερη ποσότητα από τα καρότα) και ασβέστιο. Βοηθάει το αμυντικό σύστημα για την πρόληψη του καρκίνου, στην οστεοπόρωση, στην κούραση, υπέρταση και αναιμία. Επίσης, με τις άφθονες διαλυτές διαιτητικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, και τον καρκίνο του εντέρου.
Είναι ένα φυτό που τα φύλλα του μοιάζουν με τα βλήτα, μαγειρεύται σκέτη η με κοτόπουλο, η με λαγό η και με αρνήσιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνοδεύεται απαραιτήτως από πιλάφι.
Υπάρχει σε 2 μορφές, η φρέσκια μολοχία (το καλοκαίρι), μπρείτε να την βρείτε (φρέσκια) στα μεγάλα super markets στην Αθήνα.
Πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτένιο (μεγαλύτερη ποσότητα από τα καρότα) και ασβέστιο. Βοηθάει το αμυντικό σύστημα για την πρόληψη του καρκίνου, στην οστεοπόρωση, στην κούραση, υπέρταση και αναιμία. Επίσης, με τις άφθονες διαλυτές διαιτητικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, και τον καρκίνο του εντέρου.
Είναι ένα φυτό που τα φύλλα του μοιάζουν με τα βλήτα, μαγειρεύται σκέτη η με κοτόπουλο, η με λαγό η και με αρνήσιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνοδεύεται απαραιτήτως από πιλάφι.
Υπάρχει σε 2 μορφές, η φρέσκια μολοχία (το καλοκαίρι), μπρείτε να την βρείτε (φρέσκια) στα μεγάλα super markets στην Αθήνα.
Kαι η αποξηραμένη (τον χειμώνα), μπορείτε να την βρείτε σε ορισμένα καταστήματα που πουλούν ανατολίτικα προϊόντα η σε καταστήματα μπαχαρικών.
Η συνταγή μας σήμερα θα γίνει με φρέσκια μολοχία σκέτη ( χωρίς κρέας).
Υλικά (για 4 άτομα):
1/2 Κιλό φρέσκια μολόχια (μόνο τα φύλλα).
1 Μεγάλη ντομάτα η 2 μέτριες.
1 Κουταλιά της σούπας Ντοματοπελτέ.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
6 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Κύβούς ζωμό κοτόπουλου.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Χυμός από 1 λεμόνι.
1 Κουταλιά της σούπας Ντοματοπελτέ.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
6 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Κύβούς ζωμό κοτόπουλου.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Χυμός από 1 λεμόνι.
Εκτέλεση:
Αν η μολοχία είναι φρέσκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα, πλένουμε καλά τα φύλλα και τα στραγγίζουμε καλά από το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα με το ειδικό μαχαιράκι.
Μέχρι να πολτοποιηθούν, η τα αλέθουμε στο μπλεντερ.
Ψιλοκόβουμε τo κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και πετάμε την φλούδα.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει, προθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μισά σκόρδα, ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν και να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, τους 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου, τον ντοματοπελτέ, και τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρουν βράση, μερικοί δεν προσθέτουν καθόλου ντομάτα η ντοματοπελτέ, αλλά είνα προτιμότερο να βάλουμε για να ελλατώσουμε την βλεννώδη υφή της μολοχίας.
Προσθέτουμε 4 κούπες ζεστό νερό και λίγο αλατάκι αν χρειαστεί.
Προσθέτουμε 4 κούπες ζεστό νερό και λίγο αλατάκι αν χρειαστεί.
Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε την μολοχία και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε στην φωτιά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σκάρδα, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σκάρδα, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την μολοχία μαζί με το λαδάκι τους.
Βάζουμε στο τηγάνι 2 μεγάλες κουτάλες από την μολοχία στο τηγάνι, κουνάμε λίγο το τηγάνι και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε στο τηγάνι 2 μεγάλες κουτάλες από την μολοχία στο τηγάνι, κουνάμε λίγο το τηγάνι και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε την φωτιά.
Και η μολοχία μας είναι έτοιμη.
Μολοχία από την (Rania).
Μολοχία με ντομάτα (Rawan).
Και συνοδεύουμε με πιλάφι (Rawan).
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.