Αραβική Κουζίνα
Ούζι με ψητό κοτόπουλο
أوزي بالدجاج المحمر
Ούζι, το περίφημο Παλαιστινιακό φαγητό.
Τρώγεται σε όλες τις αραβικές χώρες, ειδικά στις γιορτές και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Γίνεται με τρείς τρόπους, ο πρώτος με ψητό κοτόπουλο στον φούρνο, ο δεύτερος με βραστό κοτόπουλο (μαζί με το ρύζι) και ο τρίτος με αρνίσιο κρέας.
Εδώ θα κάνουμε τον πρώτο τρόπο.
Υλικά (για 6 άτομα):
1 Μεγάλο κοτόπουλο περίπου ένα κιλό.
1 Κούπα ρύζι μπασμάτι.
1 Κούπα μακρύκοκκο άσπρο ρύζι.
1 Κούπα μακρύκοκκο άσπρο ρύζι.
1 Κούπα αρακά.
1 Κούπα καρότα (3 μέτρια καρότα) κομμένα σε ζάρια.
1/2 Κούπα καλαμπόκι.
1 Κούπα καρότα (3 μέτρια καρότα) κομμένα σε ζάρια.
1/2 Κούπα καλαμπόκι.
1 Μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λουρίδες.
3 Σκελίδες σκόρδο.
2 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια.
3 Σκελίδες σκόρδο.
2 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κοτόπουλο.
10 Σπόροι κάρδαμο.
1 Κουταλάκι του γλυκού διάφοροι σπόροι μπαχαρικών.
1 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1 ξυλαράκι κανέλλας.
2 Φύλλα δάφνης.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κοτόπουλο.
10 Σπόροι κάρδαμο.
1 Κουταλάκι του γλυκού διάφοροι σπόροι μπαχαρικών.
1 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1 ξυλαράκι κανέλλας.
2 Φύλλα δάφνης.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1/2 Κούπα χονδροκομμένο μαϊντανό.
1/2 Κούπα αποφλ. αμύγδαλα.
1/2 Κούπα κουκουνάρια η αμύγδαλα.
1/2 Κούπα ανάλατο Κάσιους.
1/2 Κούπα σταφίδες.
1/2 Κούπα κουκουνάρια η αμύγδαλα.
1/2 Κούπα ανάλατο Κάσιους.
1/2 Κούπα σταφίδες.
Εκτέλεση:
Ξυπλένουμε καλά το ρύζι και το μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι για περίπου μισή ώρα.
Φοράμε γάντια μίας χρήσης. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε καλά, μετά καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε καλά τις επιφάνειες που ακουμπήσαμε το κοτόπουλο.
Βάζουμε 2 Κουταλιές λάδι σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ξύλο κανέλλας, τα μισά μπαχαρικά, λίγα κρεμμύδια, τα φυλλά δάφνης και ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε και τους σπόρους μπαχαρικών και καρδάμου βάζοντας τους σε ένα μικρό στραγγιστήρι για να τους αφαιρέσουμε αργότερα.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπστεί το κοτόπουλο και βράζουμε μέχρι να ψηθεί.
Μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά με το υπόλοιπο λάδι.
Καβουρντίζουμε λίγο τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ροδίσουν.
Καβουρντίζουμε λίγο τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ροδίσουν.
Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις σταφίδες για 30 δευτρόλεπτα (μέχρι να φουσκώσουν), προσέχοντας μη τις κάψουμε.
Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.
Τέλος στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα μισά κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.
Όταν Βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να ροδοκοκκινήσει.
Εάν θέλουμε χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουταλιές λάδι, 2 κουταλιές γιαούρτι, ένα κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 1 πρέζα μαύρο πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι και αλείφουμε το βρασμένο κοτόπουλο πριν το βάζουμε στον φούρνο.
Εάν θέλουμε χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουταλιές λάδι, 2 κουταλιές γιαούρτι, ένα κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 1 πρέζα μαύρο πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι και αλείφουμε το βρασμένο κοτόπουλο πριν το βάζουμε στον φούρνο.
Τσιγαρίζουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ότι απέμεινε από το λάδι.
Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, τα καλαμπόκια και τα υπόλοιπα μπαχαρικάτα, τα μαραίνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, τα καλαμπόκια και τα υπόλοιπα μπαχαρικάτα, τα μαραίνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε λίγα από τα κρεμμύδια που τηγανίσαμε, και ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε (αφού το στραγγίσουμε από μπαχαρικά) μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Στραγγίζουμε το ρύζι, το προσθέτουμε στον αρακά και προσθέτουμε ζωμό από το κοτόπουλο μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι (ένα δάκτυλο πιό πάνω από το ρύζι), αν δεν φτάσει ο ζωμός, προσθέτουμε ζεστό νερό, μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να απορροφηθούν τα υγρά.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την κατσρόλα στην άκρη για 10 λεπτά.
Αφήνουμε την κατσρόλα στην άκρη για 10 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο ταψί.
πασπαλίζουμε από πάνω τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μελομένα καρυμμύδια.
πασπαλίζουμε από πάνω τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μελομένα καρυμμύδια.
Τοποθετούμε το ροδοκοκκινισμένο κοτόπουλο από πάνω και σερβίρουμε.
Και καλή σας όρεξη
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.