Αραβική Κουζίνα
Χαμπίσα σταφυλιού
خبيصة العنب
Η Χαμπίσα είναι ένα νόστημο Παλαιστινιακό γλυκό, που γίνεται από χυμό σταφυλιού, σιμιγδάλη, καρύδια και γλυκάνισο.
Φτιάχνεται μετά από την συγκομιδή των σταφυλιών και γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά:
6 Κούπες φιλτραρισμένος Χυμός σταφυλιού.
1 Κούπα χονδρή σιμιγδάλη.
1 Κούπα αλεσμένα καρύδια (χονδρκομμένα).
2 Κουταλάκια του γλυκού σπόροι γλυκάνισου.
1/2 κούπα ζάχαρη (προαιρετικά – Αν ο χυμός είναι γλυκός δεν βάζουμε).
1 Κούπα χονδρή σιμιγδάλη.
1 Κούπα αλεσμένα καρύδια (χονδρκομμένα).
2 Κουταλάκια του γλυκού σπόροι γλυκάνισου.
1/2 κούπα ζάχαρη (προαιρετικά – Αν ο χυμός είναι γλυκός δεν βάζουμε).
Εκτέλεση:
Στύβουμε τα σταφύλια (άσπρα η μαύρα) στον αποχυμωτή, τα στραγγίζουμε και τα φιλτράρουμε, να μην έχουν κουκούτσια η κατακάθια.
Βάζουμε μια κούπα από τον χυμό σταφυλιού σε ένα μπρίκι του καφέ. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τους σπόρους γλυκάνισου.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Βάζουμε μια κούπα από τον χυμό σταφυλιού σε ένα μπρίκι του καφέ. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τους σπόρους γλυκάνισου.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Αλέθουμε τα καρύδια σε χονδρά κομμάτια.
Στραγγίζουμε τον χυμό από τους σπόρους γλυκάνισου.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό σταφυλιού. Προσθέτουμε τον στραγγισμένο χυμό και την ζάχαρη (αν βάλουμε).
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει ο χυμός.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό σταφυλιού. Προσθέτουμε τον στραγγισμένο χυμό και την ζάχαρη (αν βάλουμε).
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει ο χυμός.
Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Αφού ξαφρίσουμε, προσθέτουμε την σιμιγδάλη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να φουσκώσει η σιμιγδάλι και να πήξει.
Προσθέτουμε τα μισά καρύδια και ανακατεύοντας συνέχεια συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 λεπτά.
Βάζουμε την χαμπίσα σε μπολ σερβερίσματος.
Πασπαλίζουμε κάθε μπόλ με λίγο από τα αλεσμένα καρύδια.
Πασπαλίζουμε κάθε μπόλ με λίγο από τα αλεσμένα καρύδια.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και σερβίρουμε.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.