Ούζι με βραστό κοτόπουλο

Αραβική Κουζίνα
Ούζι με βραστό κοτόπουλο

أوزي بالدجاج المسلوق

ozi25

Ούζι, το περίφημο Παλαιστινιακό φαγητό.
Τρώγεται σε όλες τις αραβικές χώρες, ειδικά στις γιορτές και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Γίνεται με τρεις τρόπους, ο πρώτος με ψητό κοτόπουλο στον φούρνο, ο δεύτερος με βραστό κοτόπουλο (μαζί με το ρύζι) και ο τρίτος με αρνίσιο κρέας.
Εδώ θα κάνουμε τον δεύτερο τρόπο.

Υλικά (για 6 άτομα):
1 Μεγάλο κοτόπουλο περίπου ένα κιλό.

kotopoulo

1 Κούπα ρύζι μπασμάτι.
1 Κούπα μακρύκοκκο άσπρο ρύζι.

ozi10

1 Κούπα αρακά.
1 Κούπα καρότα (3 μέτρια καρότα) κομμένα σε ζάρια.
1/2 Κούπα καλαμπόκι.

ozi01

1 Μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λουρίδες.
3 Σκελίδες σκόρδο.
2 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια.

ozi03

1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κοτόπουλο.
10 Σπόροι κάρδαμο.
1 Κουταλάκι του γλυκού διάφοροι σπόροι μπαχαρικών.
1 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1 ξυλαράκι κανέλλας.
2 Φύλλα δάφνης.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.

kabseh14

1/2 Κούπα χονδροκομμένο μαϊντανό.

patates-gem05

1/2 Κούπα αποφλ. αμύγδαλα.
1/2 Κούπα κουκουνάρια η αμύγδαλα.
1/2 Κούπα ανάλατο Κάσιους.
1/2 Κούπα σταφίδες.

ozi02

Εκτέλεση:
Ξυπλένουμε καλά το ρύζι και το μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι για περίπου μισή ώρα.

Φοράμε γάντια μίας χρήσης. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε καλά, μετά καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε καλά τις επιφάνειες που ακουμπήσαμε το κοτόπουλο.

ozi04

Βάζουμε 2 Κουταλιές λάδι σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ξύλο κανέλλας, τα μισά μπαχαρικά, λίγα κρεμμύδια, τα φυλλά δάφνης και ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε και τους σπόρους μπαχαρικών και καρδάμου βάζοντας τους σε ένα μικρό στραγγιστήρι για να τους αφαιρέσουμε αργότερα.

ozi09

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπστεί το κοτόπουλο και βράζουμε μέχρι να ψηθεί.

ozi11

Μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά με το υπόλοιπο λάδι.
Καβουρντίζουμε λίγο τους ξηρούς καρπούς  μέχρι να ροδίσουν.

ozi20

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις σταφίδες για 30 δευτρόλεπτα (μέχρι να φουσκώσουν), προσέχοντας μη τις κάψουμε. 

ozi18

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.

ozi15

Τέλος στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα μισά κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.

ozi13

Όταν Βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε στην άκρη και στραγγίζουμε τον ζωμό από τα κατάλοιπα.
Τσιγαρίζουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε ότι απέμεινε από το λάδι.
Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, τα καλαμπόκια και τα υπόλοιπα μπαχαρικάτα, τα μαραίνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.

ozi07

Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σταφίδες.

ozi19

Προσθέτουμε λίγα από τα κρεμμύδια που τηγανίσαμε, και ζωμό από το κοτόπουλο που στραγγίσαμε μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το βρασμένο κοτόπουλο.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.

ozi21

Στραγγίζουμε το ρύζι, το προσθέτουμε πάνω από το βρασμένο κοτόπουλο και τον αρακά και προσθέτουμε ζωμό από το κοτόπουλο μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι (ένα δάκτυλο πιό πάνω από το ρύζι), αν δεν φτάσει ο ζωμός, προσθέτουμε ζεστό νερό, μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να απορροφηθούν τα υγρά.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου.

ozi23

Όταν απορροφηθούν τα υγρά το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την κατσρόλα στην άκρη για 10 λεπτά.

ozi22

Αναποδογυρίζουμε την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο ταψί.
πασπαλίζουμε από πάνω τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μελομένα καρυμμύδια και σερβίρουμε.

ozi25

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή